Dr. Mustafa Dolmaz

Monthly Archive: Eylül 2017

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DEVRİ OSMANLI DEVLETİ’NİN KARADENİZ VE RUSYA SİYASETİ

Prof. Dr. Remzi KILIÇ[1] Giriş: Kanunî Sultan Süleyman (1520-1566) devrinde Osmanlı devleti dünyada çok güçlü bir konumda idi. Osmanlı devleti; Karadeniz’in kuzeyinden Türkistan’a kadar uzanan ve Altınordu devletinin toprakları üzerinde kurulan; Kazan Hanlığı, Kırım Hanlığı, Astarhan Hanlığı, Nogay Hanlığı ve…
Read more

Esasicilik – Özcülük – Temelcilik (Essensializm)

Esasiciik bir felsefeye bağlı olmaktan çok eğitim hareketi olarak ortaya çıkmıştır.Başta idealizm ve realizm olmak üzere bir çok felsefi sistemle uyum içindedir.Geçmişte yararlı olan bilimlerin, sanatların ve temel yeteneklerin öğretiminin geleceğe yansıtılmasını savunan bir eğitim akımıdır.Bu görüşe göre insanı eğitilmiş olarak…
Read more

İlerlemecilik – İlericilik (Progressivizm)

Geleneksel eğitimin biçimciliğine, sözelciliğine ve baskıcılığına tepki olarak Amerika’da ortaya çıkmıştır.Pragmatist felsefeden etkilenen ilerlemecilik akımının temsilcisi John Dewey’dir. Ama kökenleri aydınlanma çağı naturalizmine kadar uzanır.Pragmatist felsefeye göre gerçeğin esası değişmedir.Bu değişim, gelişme yönünde olmalıdır.Geçmişteki yaşantılarımız gelecekte daha iyi daha doğru…
Read more

Yeniden Kurmacılık – Yeniden İnşacılık – Toplumsal Yeniden Yapılanma (Social Constructivizm)

Temsilcileri; John Dewey, Isaac Bergson ve Theodore Brameld’tir. Bu eğitim akımı John Dewey’in hem bireysel hem de sosyal deneyiminin yeniden oluşumu gereksinimine önem veren pragmatizmini takip ederek, toplumsal deneyim ve kültürün yeniden yapılanmasını merkeze alır. İlerlemecilik akımının devamı oldukları için…
Read more

Daimicilik – Evrenselcilik (Prennalizm)

Bu akım eğitim felsefelerinden realizm ve kısmende idealizmden etkilenmiştir. Perennial , bütün yıl boyunca süren, daimi olan anlamına gelmektedir.Temsilcileri ; Robert Maynard Hutchincs, Jacques Maritain ve Mortmer J. Adler’dir.Daimici eğitim özellikleri şöyle sıralanabilir Okullar hayatın bir kopyası değil, bireylerin zihnini…
Read more

Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)

22 Ekim 1922 tarihinde İtilaf devletleri, TBMM hükumetini Lozan’da toplanacak olan barış konferansına davet ettiler. Ancak, İtilaf devletleri bu konferansa İstanbul Hükümeti’ni de davet etmişlerdi. Bu durumda Atatürk’ün önünde çözülmesi gereken iki önemli sıkıntı vardı. Lozan’a gidecek T.B.M.M. hükumetini temsil edecek…
Read more

5N 1K Yöntemi

5n 1k yöntemi öğrencilerin bir olayı yada bir kavramın anahtar noktalarını Kim? Ne? Nerede? Ne Zaman?, Nasıl?, Niçin? soruları ile  ayrıntılı bir biçimde düşünüp ortaya koymasına imkan tanır. Bu yöntem kullanılırken öğrenme süreci somut materyaller ile güçlendirilirse eğitimde daha etkili…
Read more

Dergi İndeksileri – İndeks Siteleri

Bilimsel makale yazarları ve araştırmacılar, yayınlarını gönderecekleri ve yayımlatacakları dergiyi seçerken genelde ilk baktıkları şey derginin hangi indeksler tarafından indekslendiğidir. Eğer bir dergi sci – ssci – ahcı gibi indekslere sahipse zaten yayım kuyruğunda bekleyen belki yüzlerce makaleye sahiptir. Eğer…
Read more

Kuru İğneleme Nedir?

Kas-iskelet sistemi ağrılarının en önemli nedenlerinden biri kas spazmıdır ve oluştuğu bölgelerde ağrılara ve hareket kısıtlılıklarına neden olur. Kaslardaki ağrılı spazmlar kaslara ve tendonlara baskı yapar, eklem aralığını daraltır ve eklemlere binen yükü artırır. Disklere baskı yaparak fıtıklaşmalara, ağrılı omurga…
Read more

error: Sağ tık ve bazı fonksiyonlar kısıtlanmıştır.!!! Anlayışınız için tşk ederim.