Dr. Mustafa Dolmaz

İngiltere’nin Osmanlı Devleti Üzerindeki Emelleri

Sanayi Devrimi sonrası, sömürgecilik bakımından Dünya’nın en önde gelen devletinin İngiliz devleti olmuştu. Hatta o kadar geniş coğrafyaya yayılmıştı ki ortada , sırf bu yüzden İngiltere topraklarında güneş batmayan ülke ünvanını elde etmişti. En önemli ve en büyük sömürgesi ise Hindistandı.

Osmanlı Devleti’nin Jeopolitik konumu dünya devletlerinin neredeşse tamamının ilk günden itibaren hep dikkatini çekmişti. Doğu Akdenize ve Ortadoğuya hakim bir noktada bulunan Osmanlı coğrafi konumu itibari ile sömürgeci devletlerin adeta göz bebeği olmuş ve tüm sömürgeci devletler bölgeyi ele geçirebilmek için ellerinden gelen gayreti sarf etmekten geri durmamışlardır.

Bölgedeki zayıf bir Osmanlı Devleti tüm sömürgeci devletler gibi İngilizlerin de işine yarıyordu. Çünkü az güçlü bir Osmanlı Devleti İngiltere’nin sömürülerine giden yolda Hindistan yolunu güvence altında tutuyordu. Fransa’nın 1789 yılında Mısır’a, Rusya’nın boğazlara hakim olma isteği, İngiltere’yi Osmanlı Devleti’ne bu dönemde yakın ilgi göstermeye zorlamıştır. Zaten bu dönemden sonra İngiliz devleti sürekli Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü savunma çabası sarf edecektir. Ancak yine aynı İngiliz devleti Osmanlı devletini bir açık pazar olarak kullanmaktan da vazgeçmemiştir. 1877-78 Osmanlı-Rus savaşının kaybeden tarafının Osmanlı olması üzerine Osmanlı’nın kendini savunamayacak durumda olduğunu düşünen İngiltere Kıbrıs’ı ve Mısır’ı işgal etme yoluna giderek kendi sömürgelerine giden yolları güvence altına almak istemiştir. Bu olaydan sonra İngiliz devleti zaman zaman tek başına zaman zaman da Rusya ile iş birliği yaparak Osmanlı Devleti üzerinde Rusya’nın egemen olmasını engellemeye çalışmıştır.

Ancak Rusya tarafından desteklenen Ermeni çetelerine destek vermekten de geri durmamış, Birinci dünya savaşı esnasında Osmanlı toprakları üzerindeki emellerini tekrar göstererek itilaf devletleri ile Osmanlı topraklarını bölüşerek, kendi istediği yerleri işgal etmek istemiş ve Osmanlı içerisinde çıkan isyanlara destek vermekten hiçbir zaman vazgeçmemiştir.

alıntıdır.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Sağ tık ve bazı fonksiyonlar kısıtlanmıştır.!!! Anlayışınız için tşk ederim.