Dr. Mustafa Dolmaz

Tarih

Tarihe dair herşey ve tarih öğretimi bu kategorinin içeriğini oluşturur.

Akadlar

Akadlar (M.Ö. 2350-2150) tarihleri arasında var olmuşlardır. Arap yarımadasından geldikleri bilinmekle birlikte Sümerleri yenmiş ve Sümer hakimiyetine son vermişlerdir. Bu olaylardan sonra Mezopotamya’da önemli bir güç haline geldiler. Bölgeye Sümerler döneminde gelip yerleşmişlerdir ve Sargon Akad krallığını kurmuştur. Tarihte bilinen…
Read more

Sümerler (M.Ö. 3500-2000)

Sümerler Hakkında Çeşitli Bilgiler M.Ö. 4000’li yıllar civarında Güney Mezopotamya bölgesine geldikleri bilinmekle birlikte nereden geldikleri tam olarak netlik kazanmamıştır. Sümerler 1500 yılı aşkın bir süre tarih sahnesinde var olmuşlardır. Kent devletleri kurmuşlardır. (Ur, Uruk, Kiş, Lagaş) Kent devletlerini ensi…
Read more

Mezopotamya Tarihi ve Mezopotamya Uygarlığı

Mezopotamya Aşağı ve Yukarı Mezopotamya olmak üzere iki bölümden oluşur ve İran topraklarındaki Basra Körfezi’nden Irak bölgesine kadar uzanan bir bölgeyi içine alan bölüm aşağı Mezopotamya, Irak topraklarından Anadolu’ya kadar uzanan bölüm ise Yukarı Mezopotamya olarak bilinir. Mezopotamya’yı önemli ve…
Read more

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DEVRİ OSMANLI DEVLETİ’NİN KARADENİZ VE RUSYA SİYASETİ

Prof. Dr. Remzi KILIÇ[1] Giriş: Kanunî Sultan Süleyman (1520-1566) devrinde Osmanlı devleti dünyada çok güçlü bir konumda idi. Osmanlı devleti; Karadeniz’in kuzeyinden Türkistan’a kadar uzanan ve Altınordu devletinin toprakları üzerinde kurulan; Kazan Hanlığı, Kırım Hanlığı, Astarhan Hanlığı, Nogay Hanlığı ve…
Read more

Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)

22 Ekim 1922 tarihinde İtilaf devletleri, TBMM hükumetini Lozan’da toplanacak olan barış konferansına davet ettiler. Ancak, İtilaf devletleri bu konferansa İstanbul Hükümeti’ni de davet etmişlerdi. Bu durumda Atatürk’ün önünde çözülmesi gereken iki önemli sıkıntı vardı. Lozan’a gidecek T.B.M.M. hükumetini temsil edecek…
Read more

Peder Ne Der, Kader Ne Der

II. Murat Han, Şehzade Mehmed’in çocukluk yıllarında biraz yaramazlık yaptığı sırada Akşemseddin’in de yanlarında bulunduğu bir vakit, Şehzade Mehmed’e ” Ne kadar yaramaz bir çocuksun, senden adam olmaz !” diye çıkışır. Orada bulunan ve velayet sırrı ile kalp gözü açık olan Akşemseddin…
Read more

Küreselleşme Sürecinde Türk Dünyası’nın Meseleleri

Prof. Dr. Remzi KILIÇ* Özet: Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığına kavuşan Türk dünyasında kurulan Türk Cumhuriyetleri, bu devletler ve diğer Türk toplulukları ile bölgede bulunan devletler ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bu ülkeler ile ilişkileri hangi düzeyde, ortaya çıkan meseleler ve çözümleri, bu…
Read more

Neden Tarih Öğreniyoruz ?

Sosyal bilimlerin en temel disiplinlerinden biri olan Tarih, geçmişte var olan olayları, yer, zaman ve şahıslar vererek, bu unsurlara dair kaynaklar sunarak, olayları sebep-sonuç ilişkisi belirterek inceleyen bilim dalıdır. Peki niçin tarih öğreniyoruz ve öğrenmeye gereksinim duyuyoruz ? İnsan sosyal…
Read more

error: Sağ tık ve bazı fonksiyonlar kısıtlanmıştır.!!! Anlayışınız için tşk ederim.