Dr. Mustafa Dolmaz

Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)

22 Ekim 1922 tarihinde İtilaf devletleri, TBMM hükumetini Lozan’da toplanacak olan barış konferansına davet ettiler. Ancak, İtilaf devletleri bu konferansa İstanbul Hükümeti’ni de davet etmişlerdi. Bu durumda Atatürk’ün önünde çözülmesi gereken iki önemli sıkıntı vardı. Lozan’a gidecek T.B.M.M. hükumetini temsil edecek heyetin başkanını seçmek, ikincisi de İtilaf devletlerinin eski görüşlerinde ısrar ederek konferansa İstanbul hükumetini de davet etme çabalarını boşa çıkarmak.

Ankara Hükümeti’ni temsil edecek heyetin Bakanlar Kurulu Başkanı Rauf Bey, Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey ve Sağlık Bakanı Rıza Nur Bey’den oluşması konusunda bir beklenti yaratılmıştı. Rauf Bey bu işi kendi başına yapabileceği konusunda tereddüt etmekte ve yanına yardımcı olarak İsmet Paşa’nın kendisi ile gelmesini istemekteydi.Mudanya Konferansı akabinde İsmet İnönü Bursa’ya gitmişti. Mustafa Kemal de İsmet İnönü’nün heyet başkanı olarak Lozan’a gönderilmesi kararını kendisi aktarmak üzere Bursa’ya gitti. Mudanya Konferansı’nın nasıl yönetildiği konusunda geniş bir bilgi aldı ancak İsmet Paşa’ya düşüncesini yani İsmet Paşa’nın heyet başkanı olarak Lozan’a gideceği söyledi.

İstanbul hükûmeti’nin temsilci gördermesine engel olmak için 1 Kasım 1922 tarihinde saltanat kaldırıldı. Halifeliğin kaldırılması ise sonraki bir tarihe bırakıldı.

alıntıdır.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Sağ tık ve bazı fonksiyonlar kısıtlanmıştır.!!! Anlayışınız için tşk ederim.