Dr. Mustafa Dolmaz

Yüksek Pagerank Değeri İçin Ne Yapmalıyım ?

Şunu kesin olarak biliyorum ki pagerank değerimi artıracağım diye fazla kasmaya gerek yok. Tecrübe ile sabit birkaç konuya değinmek istiyorum. Evet pagerank değeri yüksek bir siteye sahip olmak istiyorsanız:

  1. Özgün olun: İlk olarak içeriğiniz az olsun, öz olsun ama özgün olsun yani size ait olsun. Peki niçin?

Öncelikle deneme amaçlı 2 alt domain oluşturdum ve birisine bir çok sitede bulunan telif hakkı bulunmayan yaklaşık 50 içeriğin aynısını ekledim. Diğerine ise hiç yazı eklemedim. Bildiğiniz boş bir site idi. Aradan aylar geçti. Google mayıs 2012’de güncelleme yaptı ve bu sitelerin pagerank değerleri:

      50 kopya içeriğe sahip olan sitenin pagerankı: 0

Hiçbir içeriğe sahip olmayan boş sitemin pagerankı: 1 🙂

Evet kesinlikle yanlış görmüyor ve okumuyorsunuz. Buradan google’ın kopya içeriği hiç sevmediğini anladım. Bu birinci önemli noktaydı.

  1. Şansınız varsa altdomain oluşturun: İkinci olarak ise iki siteden kopya içeriğe sahip olan siteme link değişimi yaptım karşılıklı olarak, boş sitede ise adından da anlaşılacağı gibi boş olduğu için öyle bir şansım olmadığından dolayı link değişimi yapmadım. Pagerankı 6 olan sitelerden bile link aldığım kopya içeriğe sahip olan site bunca linke rağmen 0 almıştı, diğer sitem 1 . Buda beni şaşırtmadı değil. Ancak bir fark vardı arada. 40 subdomain oluşturma hakkım vardı ve 2 adet mysql veritabanına sahiptim ve 3 adet farklı subdomain oluşturarak diğer subdomainlerde oluşturduğum sitelerden boş olan siteme link verdim ve onlara 20 tane özgün yazı ekledim ve onlarında pagerankının aynı güncellemede 1 olduğunu gördüm.

Buradan şunu çıkarıyoruz ki google altdomainleri farklı bir site olarak görüyor ve o sitelerden sadece sitenize link çıkışı olduğu için, sitenize verilen linkin siteniz için değerinin büyük olduğunu size gösteriyor. Böyle bir şansınız varsa alt domainler oluşturarak birkaç özgün yazı ekleyin ve ana domaine bağlantı verin. Böyle bir şansınız yoksa kesinlikle farklı sitelerle karşılıklı link değişimi yapmayın. Çapraz link değişimi yaparsanız bu belki sizin için bir nebze kurtarıcı olacaktır.

  1. Sitenize yapılan yorumların gücünü keşfedin: Bir şeyleri elde etmek için fedakârlık yapmaktan, almak içinde vermekten kaçınmayın. Ne demek istediğimi şöyle ifade edeyim. Yazılarınıza yapılan yorumların fazla olması google botlarının gözünden kaçmayacaktır. Sonuçta yazılara yapılan yorumlar mevcut sayfanın güncel olmasını sağlayacak ve google botları kendisine çekecektir.
  1. Bazı site sahiplerinin düştüğü hatalara düşmeyin: Bazı site sahipleri yorumcuların yorum bırakma esnasında girdiği web sayfalarına olan bağlantıları yorumlarından kaldırmakta olduğunu fark ettim. O site sahipleri wordpress’in bu konuda ne kadar işlevsel olduğunu unutmuş olmalılar. WordPress zaten yorumlara atanan bağlantıların takip edilmediğini (no follow) google’a bildirir. O yorumdan o bağlantıyı kaldırırsanız çok bir kazancınız olmayacaktır ama kaybınız büyük olacaktır. Niçin mi ? Yorumcularınızı küstüreceksiniz ve onların farklı bloglar keşfederek onlardan ilham alma şanslarını ellerinden alacaksınız, tabi aynı kaybı sizde yaşayacaksınız. Daha öncede söylediğim gibi almak için öncelikle vermek gerektiğini unutmayın. Bu sayede blogunuzun güncel kalacağını, yazılarınıza yapılacak yorumların artacağını unutmayın.
  1. Yabancı dilde içerik ekleyin yada yabancı dilde içeriğe sahip olan sitelerden link edinin: Özellikle yabancı diliniz varsa yabancı dilde makaleler ekleyin ya da arada sırada yabancı dilde günceler yazın. Sanırım Google’ın Türkçe içeriğe pek değer vermediğini yabancı sitelere verdiği pagerank değerlerinden anlaşılabilir.(Genellikle 5’ten aşağı olmadığını fark ettim takıldığım yabancı sitelerin pagerankının). Bu sitelere üye olarak profilinize sitenizin adresini giriniz. Böylece link değişimi içine girmeden başka bir siteden link alacaksınız. Buradaki amaç sizin sitenizin sadece Türkiye’den bağlantı alması yerine bir nebze olsun dünyanın dört bir yanından bağlantı almasını sağlamaktır. Yani sitenizi yerel olmaktan kurtarmaktır.
  1. Seo ayarlarınızı yapın: Eğer hazır scriptler kullanıyorsanız wordpress vb… zaten çeşitli eklentilerle seo ayarınızı yapabilirsiniz. Bu hedef kitlenize ulaşabilmek adına önemli bir adımdır. Ayrıca eğer sık güncellenen bir web sayfasına yada bloga sahipseniz değilseniz anasayfanızın takibini günlük değil haftalık yapmalısınız. Güncellemediğiniz halde google botlardan günlük yada anlık takip isterseniz bir zaman sonra durum sizin aleyhinize işleyebilir.
  1. Sadeliğinizi koruyun: Web sitenizin şık ve aynı zamanda sade bir tasarıma sahip olmasına özen gösterin ve karışık tasarımlardan kaçının. Renk uyumuna önem verin. Böylece hem görsel bir bütünlük sağlayacaksınız hem de ziyaretçilerinizin gözlerinin yorulmasına engel olacaksınız.
  1. Kalıcı bağlantı ayarlarınızı yapınız: Kalıcı bağlatılarınız yazınızın başlığını içerecek şekilde ‘‘.html’’ bir uzantı olmalıdır. ‘‘.html’’ uzantıların google tarafından sevildiğini ve çabuk index aldığını bilmeyen yok gibidir. Ayrıca uzantınızın, yazının başlığını içermesi seo için vazgeçilmez bir unsurdur.
  1. Etiketlerinizi ve description bölümünüzü gerçeği yansıtacak şekilde düzenleyin: Gereksiz ve var olmayan konularla ilgili etiket girmeyin. Eğer yazınızın konusu yeşil elma ise sırf ziyaretçi çekmek için kırmızı elma gibi … etiketler kullanmayın…
  1. Kişisellikten yana olun: Eğer yeni bir site kurmayı düşünüyorsanız kuracağınız sitenin forum olmamasına gayret gösterin çünkü edindiğim deneyim google’ın kişisel günceleri sevdiği yönünde. Çünkü forumlar artık içerik açısından tekrara düşmüş durumunda. Yani birçok forum kopyala-yapıştır içeriğe sahip. (Bazı kaliteli forumları hariç tutuyorum)

Seo ve pagerank konusunda hemen hemen her sitede çeşitli yazılara ulaşmanız mümkün. Tabi bu yazıların birçoğu birbirinin farklı bir biçimde yorumudur ve fazla detaylı değildir. Ancak ben bu yazıyı yazarken web dünyasındaki 3 yıllık tecrübemi kullandım diyebilirim. Yukarıdaki tüm bilgiler bu tecrübenin ürünü olup, tamamen benim kişisel deneyim ve tecrübelerimi içeren görüşlerime dayanır. Umarım bu konuda size yardımcı olabilmişimdir. Bu makalemi yada bir parçasını sitenizde içerik olarak kullanacaksanız emeğe saygıyı ve telif haklarını göz önünde bulundurarak mevcut makaleme link vererek kaynak göstermeniz benim için yeterlidir. İyi günler dilerim…

Mustafa DOLMAZ

20 Mayıs 2012

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Sağ tık ve bazı fonksiyonlar kısıtlanmıştır.!!! Anlayışınız için tşk ederim.