Dr. Mustafa Dolmaz

Web Kullanımı, Artıları ve Eksileri

Günümüzde teknolojide kaydedilen ilerlemeler ve teknolojiye kolay erişim birtakım güzellikleri de beraberinde getirdi. Bugün web teknolojileri ve interneti kullanmayan kişi yok gibidir. Profesyonel kullanıcılar kendilerine ait bir domain ve hosting alarak kişisel web sayfalarını açmakta ve her geçen gün kişisel web sayfasına sahip olan birey sayısı artmaktadır. Bu işte yeni olanlar ise çeşitli web sayfalarında ücretsiz olarak kendilerine günlükler yaratmakta ve duygularını, düşüncelerini, deneyimlerini, görüşlerini, bazende kendi oluşturdukları materyalleri hatta yemek tariflerini paylaşmaktadırlar. Böylece bizde kolay bir şekilde aradığımız bilgiye bu web sayfaları aracılığı ile ulaşabilmekteyiz. Ancak ipin ucu kaçtığı zaman, oldukça faydalı olan bu teknoloji, aleyhimize kullanılabilecek sonuçları da beraberinde getirir.

PEKİ WEB TEKNOLOJİLERİ VE İNTERNETİ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

  • Vazgeçilmezlerimiz Aynı Zamanda Zaafiyetlerimizdir: Webde hoşlandığınız şeylerden, hobilerinizden, gördüğünüz zaman beğendiğiniz şeylerden bahsedebilirsiniz ancak olmazsa olmazlarınızdan bahsetmeyin. Zira webde her türlü insan sizin kişisel bilgilerinize kolaylıkla ulaşabilmektedir. İnsanlarla sadece yüzeysel bilgilerinizi paylaşın, daha fazlasını değil. Vazgeçilmezleriniz art niyetli kişilerin elinde zaafiyetlerinize dönüşür.
  • Orjinal Olun: Başkalarına ait, telif haklarına sahip materyal ve metinleri sahibinin izni olmadan yayınlamayın, metin çok hoşunuza giderse sahibine bilgi verip alıntı yaparak, kaynak göstererek kullanın. Ama bence özgün olun.  Web sayfanız sizin olduğuna göre başkalarının düşüncelerini içeren yazıların sayfanızda yeri olmamalıdır. (Bende bunu zamanla farkettim) Orjinal bloglar her zaman ilgi çekmiştir, takip edilir ve seveni çoktur.
  • Sosyal İletişim Önemlidir: Diğer yazarlarla iletişim halinde olun ve müspet sayılan siteler ile link değişimi yapın ancak bunu karşılıklı değil çapraz link değişimi şeklinde yapmanız yararınıza olur. Böylece onların ziyaretçileri sizin linkinizi görecek ve sizin sitenizi de ziyaret edecek. Bu sayede sosyal çevreniz genişleyecek, yazılarınız geniş kitlelere ulaşacak ve belki de onlara ilham kaynağı olacaktır.
  • Yazdıklarınıza Dikkat Edin: Yazdıklarınız web ortamından kesinlikle silinmez, sitenizden silseniz bile webde kalır. Çünkü bazı siteler yazılarınızı indexler hatta bazıları arşivler. İleride size sıkıntı oluşturacak, sizin aleyhinize kullanılabilecek hareketlerde bulunmayın (Kişilere, firmalara vs… hakaret edici, küçümseyici, onlara zarar verici metinler yazmaktan kaçının).
  • Detay Vermekten Kaçının: Webde hem adresinizi tam verir hemde bu hafta 15 gün tatile çıkıyorum vs… tarzında yazılar yayınlarsanız döndüğünüzde kötü bir sürprizle karşılaşma ihtimaliniz var. Zira hırsızlara davetiye çıkarmış olursunuz 🙂 .
  • Ücretsiz Bloglar Yerine Kendi Hostunuzu Alınız: Sizin olmayan bir materyalin, aracın kontrolünün %100 size ait olmadığını bilin ve  yüklediğiniz dosyaları pişman olup sildiğinizde içinizde şüphe olmaması için sitenizi kendi hostinginize kurun.
  • Forum Yerine Kişisel Site Kurun: Forumlara talep artık yok denecek kadar azdır hatta web neredeyse forum çöplüğüne dönüşmüştür. Kişisel bloglara olan yönelim ve google ‘ ın wordpress vb… scriptler ile yapılan sitelere değer verdiği düşüncesi forulara olan ilgiyi azaltmış, bloglara olan rağbeti artırmıştır.
  • Sitenizde Tutarlı İçerik Barındırın: İçeriğiniz ilgisiz konulardan oluşursa ziyaretçileriniz bilgi karmaşası yaşayabilir. Ayrıca google’da mevcut etiketleriniz ile örtüşen içerik eklediğinizde size muhtemelen iyi bir pagerank verecektir. Buda seonuza olumlu yansıyacak, ayrıca birbiri ile örtüşen içerik az çok hedef kitlenizi belirlemenize yardımcı olacaktır. Nasılsa bir kişi her işi en güzel şekilde ve aynı anda yapamazsa, bir sitenin de her konuya mükemmel bir şekilde değinmesi mümkün değil. Her konuya yarım yamalak değinmek yerine bir konuda akılda soru işareti oluşturmayacak kadar aydınlatıcı bir bilgi verin daha iyi.

WEB KULLANIMININ BİZE FAYDASI NEDİR ? NİÇİN İNTERNETİ KULLANMALIYIZ?

Niçin kullanılacağı kişiye göre değişebilir. Eğitimci iseniz eğitim için, pazarlamacı iseniz pazarlama için kullanabilir ve normalde ulaşamayacağınız kadar geniş kitlelere seosu iyi bir site ile ulaşabilir, insanları bilgilendirebilir, ürününüzü tanıtıp satabilirsiniz.

  • Çevre Edinebilirsiniz: Normalde tanıyamayacağınız kişileri tanıyabilir, onlarla iletişime geçip sosyal çevrenizi genişletebilirsiniz.
  • Düşüncenizi Paylaşıp Rahatlayabilirsiniz: Sizi sıkan konularda yazılar yazabilir, o konu hakkında farklı insanlar tarafından verilen yararlı tavsiyeler edinebilir, düşünce ufuklarınızı genişletebilirsiniz. Ayrıca içinizden geçenleri dışa vurmanız sizi bir nebze olsun rahatlatacaktır.
  • Başkalarına İlham Kaynağı Olabilirsiniz: Sizin tecrübeleriniz başkalarına ilham kaynağı olabilir, onlara karşılaştığı sorunları aşmaları için yol gösterebilir.
  • Web’in Gücünü Keşfedin: Webde bilgiler çok hızlı yayılır ve oldukça etkili sonuçlar elde etmenizi yardımcı olabilir. Ben bir firma ile yaşadığım sorunu web sitemde işledim ve bu sorun için firmanın halkla ilişkiler birimi benimle irtibata geçti. Yani ben onlara ulaşmak için çaba sarfetmeden direkt onlar bana ulaştı. Unutmayın … Onlar için kötü bir intiba bazen birçok kişinin onlardan vazgeçme sebebi olabilir.
  • Hotmail, Gmail vs… Yerine Kendi Kişisel Mailinizi Kullanmanız Prestijinizi artırır: Bu durum insanların size karşı olan intibasını mutlaka olumlu yönde etkileyecektir.
  • Gelir Kaynağı Edinebilirsiniz: Zamanla siteniz geliştikçe ücretli reklam, tanıtım yazısı alarak gelir elde edebilirsiniz.

Mustafa Dolmaz

06.06.2012

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Sağ tık ve bazı fonksiyonlar kısıtlanmıştır.!!! Anlayışınız için tşk ederim.