Dr. Mustafa Dolmaz

Doktora Nasıl Bir Süreçtir ?

Kesinlikle yüksek lisans ile karıştırılmaması gereken bir süreçtir. Geceleriniz gündüzleriniz, gündüzleriniz geceleriniz olabilir. Çok yoğun bir tempo ile dağlar kadar belge ve bilgiyi bir süzgeçten geçirmeniz, bolca kitap ve makale okumanız gerekir. Doktora deyim yerinde ise eğitim sürecinizin doruk noktası ve uzmanlaşma aşamasıdır. Doktora kesinlikle çok fazla fedakarlık isteyen bir süreçtir.

Doktora yaptığınız bölüme göre değişen pratik yada teorik dersleriniz olacaktır. Bu derslerin öğretim üyeleri sizden üstün performans bekleyecektir. Her hafta ikişer yada üçer kitap okumanız için önerilebilir. Sabrınız sınanabilir, daha önemlisi kendinizden fedakarlık yapmak zorunda kalabilirsiniz. Başkaları dışarıda gezip dolaşırken siz kütüphanelerde tüm gününüzü tüketebilirsiniz. Sosyal ortamlardan uzak kalmak kaçınılmazdır.

Ders dönemi bittikten sonra uzunca bir tez dönemi karşınıza çıkacaktır, tabi yeterlilik sınavını geçebilirseniz… Tez döneminde kütüphanecilerle ahbap olmanız kaçınılmaz. Bol bol okumalı, mukayese etmeli ve kaynak taraması yapmalısınız. Tez konusu olarak belirlediğiniz konu ile ilgili literatürde var olan kaynakları okur daha sonra geçerliliği ve güvenirliği olan kaynaklardan bilgiler elde etmeye başlar, o bilgileri not eder, daha sonra değerlendirmeye alırsınız. Günler, aylar akıp gider.

Ders çalışmayı, kitap okumayı, araştırmayı seviyorsanız su gibi geçen saatler, tersine bir durumda ızdırap çemberini aratmayacaktır. Burada önemli olan pes etmemek ve başarıda sebat etmektir. Ancak eğer bu süreci başarı ile tamamlarsanız o alacağınız diplomanın verdiği haz her şeyi size unutturacaktır. Ancak unutmamanız gereken bir şey vardır ki öğrenim süreci boyunca danışmanınız ile aranızı iyi tutmanız gerekir. Danışmanınız sizi bir konuda yönlendiriyorsa onu dinleyin ve eğer söylediği çalışmayı yapabilecek kadar kaynak varsa o çalışmayı çalışmanız sizin için iyi olacaktır, böylece danışmanınızın sizi tez savunmasında daha çok desteklemesi olağandır.

Not: Yukarıda yazılanlar tamamen kişisel düşüncelerimi yansıtmaktadır. 🙂

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Sağ tık ve bazı fonksiyonlar kısıtlanmıştır.!!! Anlayışınız için tşk ederim.