Dr. Mustafa Dolmaz

Sivas – Divriği İlçesi

Sivas İli’nin en büyük ilçelerinden biridir ve çok eski bir tarihe sahiptir. Bugünkü nüfusu 33.105 olan Divriği’nin merkez bucağa bağlı 44, Danişment bucağına bağlı 13, Gedikpaşa bucağına bağlı 11, Mursal bucağına bağlı 11, Sincan bucağına bağlı 29 köyü vardır.

Kuzeyinde İmranlı ve Zara, batıda Kangal ilçeleri ve güneyinde Malatya , doğuda Erzincan illeri ile çevrilidir. Hititler zamanından beri yerleşim alanı olarak kullanıldığı bilinen Divriği eski Yunan kaynaklarında apbrike olarak geçmektedir. Bizans devrinde ise Tepbrike olarak adlandırılmıştır.

Malazgirt Meydan Muharebesinden sonra Türk egemenliğine girdi. Mengüç Devleti kurucusu Mengücek Gazi’nin hakimiyetinden sonra Osmanlı egemenliğinde Sivas Beylerbeyliği’ne bağlı bir sancak olarak örgütlenmiştir.

İlçe toprakları çok sayıda akarsu ile parçalanır. Yama, Sarıçiçek, Göldağı, Eğrisu, Demirli ve Dumluca yaylaları ilçe sınırları içerisindeki önemli düzlüklerdir. Çaltı çayı ve kolları Sincan ve Hamu dereleri ile Nıh çayı önemli akarsularıdır.

Ekonomi tarım, hayvancılık üzerine kurulmuştur. Ayrıca madencilikte önemli gelir kaynaklarındandır. Ceviz ve kayısı üretimi önemli sayılabilecek düzeydedir.

İlçe de karasal iklim görülür. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçer.

alıntıdır.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Sağ tık ve bazı fonksiyonlar kısıtlanmıştır.!!! Anlayışınız için tşk ederim.